NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Werkgroep Foodwalks


Wie is de contactpersoon?

 

Vacature

Bij belangstelling graag bericht naar info@natuurverenigingzuidwolde.nl

 

e-mail:

Informatie over deze werkgroep zie onderaan deze pagina.

Laatste nieuws 

Vlier: de bloemen zijn eetbaar en te gebruiken voor vliersiroop en vlierpannenkoeken en van de bessen is heerlijke en gezond vliersap te maken.


Nieuws


Wie zijn we?


De werkgroep bestaat uit vrijwilligers die zorgen voor het organiseren en onderhouden van foodwalks, maaltijdwandelingen. We werken hierbij samen met gemeente De Wolden en Landschapsbeheer Drenthe.

Wat doen we?

De werkgroep zorgt voor verschillende foodwalks in Zuidwolde en houdt die bij. Ook organiseren we soms tochten langs een foodwalk. Tijdens zo’n foodwalk kom je erachter waar ons voedsel vandaan komt en wat het landschap allemaal te bieden heeft aan eetbare planten, struiken en vruchten. Loop of fiets een mooie route en verzamel onderweg ingrediënten voor een heerlijk streekrecept.We hebben een mooie foodwalk ontwikkeld rond Ten Arlo. Langs de route zijn eetbare gewassen te vinden. Er staan Tamme kastanjes, Notenbomen, Mirabellen, Gele kornoelje, Hazelaars, Herfstframbozen, Zoete kers en allerlei kruiden die kunnen worden gebruikt in diverse gerechten.Plekken waar bomen en heesters met eetbare vruchten zijn geplant, zijn te herkennen aan het logo FOODWALK op de palen die er bij staan.


Landschapsbeheer Drenthe beheert de route samen met ons. Informatie over deze en andere foodwalks inclusief routebeschrijvingen vind je hier:
http://www.landschapsbeheerdrenthe.nl/projecten/dat-doen-we-samen/project/foodwalks-maaltijdwandelingen/37
.
Bij sterrenrestaurant De Groene Lantaarn zijn brochures ook te verkrijgen.

Belangrijk om te weten tijdens de foodwalk:

a. De Natuurvereniging neemt geen verantwoordelijkheid voor het plukken van kruiden en vruchten. Hoewel er weinig planten en vruchten echt giftig zijn, moet er voldoende kennis bij de verzamelaar aanwezig zijn om de soorten te herkennen.

b. Wij raden ten stelligste af om paddenstoelen te plukken. Giftige soorten kunnen ernstige gevolgen hebben en dodelijk zijn.

c. Bij het verzamelen van kruiden en vruchten loop je regelmatig in hoog gras of door struikgewas. Dit is waar teken kunnen voorkomen. Controleer jezelf zorgvuldig en bij een tekenbeet handel dan overeenkomstig de voorschriften.
(http://www.rivm.nl/Onderwerpen/T/Tekenbeten_en_lyme/Een_tekenbeet/Controleren_op_tekenbeten)

Hoe kun je waarnemingen melden?

Waarnemingen van bijzondere wilde planten, maar ook insecten, vogels, vlinders, zoogdieren en paddenstoelen kun je voorzien van vinddatum en vindplaats en met een foto sturen naar Joop Verburg, joopverburg@natuurverenigingzuidwolde.nl. Als je zelf de naam niet weet, bekijken wij het en sturen we je een reactie terug.

Hoe kun je lid worden?

Wie mee wil doen met de werkgroep foodwalks kan contact opnemen. Bij belangstelling graag bericht naar info@natuurverenigingzuidwolde.nl