NVZ 2011

 

 

 

 

 

 

Home Algemeen Bestuur Contact Lid worden Uitgevoerde activiteiten
Nieuws Agenda Werkgroepen Waarnemingen Archief Linkpagina Sponsoren

 

 

Natuurwerkgroep Jeugd

 

Wie is de contactpersoon van de werkgroep?

 

 

Carl Maurits,
tel. 0630699248,
E-mail: carlgem@gmail.com

Informatie over deze werkgroep zie onderaan deze pagina.


Laatste nieuws

 

BATMAN in Zuidwolde

 

Op 15 september kwam de Hoogeveense BATMAN, Jan Mager, naar Zuidwolde om voor onze  Natuurvereniging  Zuidwolde de jeugd iets te laten horen over Vleermuizen. Het horen kon je op 2 manieren beleven. Jan vertelde iets over het leven van De Vleermuis en je kon met een BAT DETECTOR de echogeluiden van de vleermuizen horen.
Na een korte uitleg in de schemering  konden de meer dan 25 kinderen (en een veelvoud aan ouders) met vele detectoren (met dank aan IVN Hoogeveen), aan de gang. Niet gehinderd door enige deterministische kennis werd elke vleermuis rond de Entekoele nagejaagd door enthousiaste schreeuwende kinderen. Vleermuizen luisteren op een veel hogere frequentie dus veel last zullen ze hier niet van gehad hebben. Gelukkig was er meer specialistische kennis aanwezig waardoor er toch een poging werd ondernomen om specifieke soorten te onderscheiden. De Dwergvleermuis werd herkend als de kleinste soort. De Watervleermuis was te herkennen aan de witte vlek op zijn buik. De Laatvlieger….  inderdaad die kwam pas wat later. Een lid van onze vereniging had  een warmtecamera met tablet bij zich waardoor je ze zelfs in het donker kon zien. De kinderen waren zonder uitzondering erg te spreken over de excursie, al was het maar om toch iets later naar bed te hoeven want…. vleermuizen komen pas in de avonduren tot leven. Via de vereniging is het mogelijk om een vleermuis nestkast te krijgen. Er zijn er enkele gratis ter beschikking gesteld door de gemeente De Wolden. Plaatsing in overleg. Ook is het mogelijk om een batdetector te lenen.  Het nieuwste type gaat via de USB C poort op je mobiele telefoon, met een app is het mogelijk om zelf de soorten te onderscheiden in je eigen achtertuin. Je kunt de geluiden opnemen, opslaan en delen. Meer informatie bij mij of via info@natuurverenigingzuidwolde.nl

Albert Heere.


Vleermuizenexcursie

Op een vrijdagavond om 8 uur ben ik naar een vleermuizenexcursie geweest. Een meneer ging van alles en nog wat vertellen over vleermuizen. Hij zei waar ze leefden en wat ze aten. Ook vertelde hij dat je huisjes voor ze kan bouwen, zodat ze daar in de winter kunnen slapen. Ook zijn er vleermuizen die vooral jagen boven het water, want daar zijn veel muggen. Ze worden ook wel watervleermuizen genoemd. Toen het donker werd gingen we naar vleermuizen luisteren met een speciaal apparaatje. Een meneer ging ons hiermee helpen. Met dat apparaatje kon je horen hoeveel vleermuizen er waren. Op het apparaat zaten cijfers, zo kon je ook weten welke soort het was.
Ik vond het heel leuk.

Groetjes Maud

 

 

Meer nieuws

BATMAN in Zuidwolde 2023-10-08

Workshop verfstoffen maken uit planten 2023-09-22

Vleesmuis-excursie voor de jeugd 2023-09-15

Excursie Nestkasten route 2022-07-08

Nestkastcontrole Natuurvereniging Zuidwolde 2022-06-08

Nestkastroute 2022-04-13

Nestkastcontrole 2022, 2022-03-13

Nestkasten opgehangen in het Faliebergbos 2022-02-24

50 nestkasten klaar 2022-01-26

Nestkastroutes 2022 2022-01-05

Geen nestkastroute 2021-05-16

Doe mee met de Nestkastcontrole in 2018

Eindactiviteit nestkastrondes 2016
Verslag afsluiting nestkastroute 2015
Verslag afsluiting nestkastroutes 2014.

Kinderen nestkastroute bewonderen jonge uilen

Nestkastroute van start gegaan 2014

Begeleiders Nestkastcontrole gezocht

Gezellige drukte met nestkast timmeren Lees meer --->


Foto's jeugd werkgroep.


Wat doen we?

 

Nestkastjes controleren
We controleren nestkastjes op verschillende routes in of rondom Zuidwolde. Om de natuur van dichtbij te beleven, te voelen, te horen en te zien. Vanaf half april tot en met juni gaan we één avond in de week met een groep kinderen op pad.

 

Wie kunnen meedoen?
Kinderen van groep 4 t/m 8 van de basisschool zijn van harte welkom om mee te doen.Ouders kunnen ook meelopen om samen met hun kinderen ervaring op te doen. Misschien wil je na een tijdje zelf wel een groep begeleiden?

 

Wat ga je zien?
Elke route heeft ongeveer 20 nestkastjes. We kijken elke week wat er in de kastjes zit. In het begin zijn de nestkastjes nog leeg of alleen bedekt met een beetje mos. Maar met de weken zie je heel mooi hoe er een nest gebouwd wordt en daarna hoeveel eitjes er zijn gelegd. In de weken erna zie je de jongen opgroeien en op een gegeven moment zijn ze uitgevlogen.Vogels die broeden in de kastjes zijn onder andere:  koolmees, pimpelmees, bonte vliegenvanger, boomkruiper, spreeuw, specht en roodstaart.


Wat is er nog meer te doen?
We sluiten het nestkastjes controleren af in juni. Vaak gaan we dan nog een dagje weg met alle kinderen en begeleiders. En in de Kerstvakantie kun je een ochtend nestkastjes timmeren, pinda’s rijgen, vetbolletjes maken of uilenballen uitpluizen.

 

Hoe kun je je opgeven?

Lijkt het je leuk om mee te doen met deze activiteiten? Geef je dan op. Vul dit formulier in en stuur het in een e-mail met je naam en leeftijd naar Carl Maurits: carlgem@gmail.com. Of stuur het per post naar: Carl Maurits, Kerkweg 35 R34, 8355BJ Giethoorn.